Ik zit momenteel in de trein van Assen naar Amsterdam, dus heb even te gaan. Ik zit door mijn instagram heen te scrollen en er valt me voor de zoveelste keer iets op. Ga ik even met je delen. 

Eerst een vraagje: weet je hoeveel franchiseformules er ‘in de koffie’ zitten? 17. En hoeveel “in het brood en banket”? Maar liefst 26! (volgens de website van de Nationale Franchise Gids)

Dat zijn er best veel. Per formule hangen daar nog eens een x aantal franchisenemers onder. Dat zijn dus heel veel ondernemers die koffie, broodjes en aanverwante artikelen verkopen. Om het even heel plat te zeggen. 

Dan zou je denken dat je onderscheiden heel erg belangrijk is. Toch? Maar als ik dan op social media kijk, zie ik totaal geen verschil tussen de individuele franchisenemers en eigenlijk ook niet tussen de formules. Want ze laten allemaal hetzelfde zien. Een mooi gefotografeerd croissantje, een kwijlwaardig stukje taart, een vakkundig geschonken cappuccino met zo’n mooi hartje erin. Prachtig allemaal, maar het zegt me niks. Ik scroll voorbij, want ik zie alleen maar dezelfde plaatjes. We hebben een actie, koop nu een lekker sapje bij ons. Bij wie? Geen idee, want bij elke franchisenemer, van elke franchiseformule zie ik dezelfde smoothie en hetzelfde glas jus op mijn scherm. Geen mens te zien, niks over leuke activiteiten in of om de winkel, geen mooie initiatieven met andere ondernemers, geen woord over wat je voor je lokale community hebt gedaan. 

Dus, allereerst: top dat je social media gebruikt. Dat heb je al voor op veel ondernemers. Maar… hoe laat jij jouw formule, jouw winkel, jouw product of dienst er vervolgens uitspringen? Waardoor ga ik denken: van alle mogelijke plekken om een broodje te kopen, wil ik het dáár halen.

Anyway, tot zover mijn mijmerende treingedachte. Ik benieuwd of dit anderen ook opvalt en of er franchisenemers/franchisegevers zijn die dit herkennen of juist absoluut niet! 

Denk voor je zelf eens na. Ben jij een unicorn in a field of horses en zo ja hoe?